Pakaian?

Thursday, March 24, 2011

Alhamdulillah, syukur kepada-Nya, saya diberikan ruang dan peluang untuk memaparkan entri yang baru. Oh, sudah begitu lama saya meninggalkan alam blog ini. Di kala ingat keseronokannya, rindu dirasa, tetapi kebanyakan masa dilupa, mungkin kerana diri ini sering alpa. InsyaALLAH, moga entri kali ini boleh memberikan sedikit ilmu dan perkongsian, agar setiap perlakuan dan tindakan kita selaku hamba-Nya tidak lari sebagai ibadah kepada-Nya.

Moga Aqef akan membesar sebagai "Syabab"-InsyaALLAH :-)

Sahabat-sahabat yang dikasihi sekalian, pernahkah anda berjumpa para graduan yang berkelulusan aliran agama tapi fitrahnya tidak kelihatan seperti yang sepatutnya? Mari, sama-sama kita bayangkan, seramai mungkin yang berkelulusan agama seperti Tahfiz, Syariah dan lain-lain lagi berketrampilan dengan songkok @ Kopiah, tasbih, berjubah, dan macam-macam lagi. Kebanyakan kita akan meletakkan mereka sebagai "golongan agama" sepatutnya mempunyai penampilan sedeminkian.

Sekarang, apa kata kita bayangkan yang sebaliknya? Ustaz ini memberi ceramah dengan memakai "topi" ataupun "cap", t-shirt dan seluar khakis. Penampilan yang cukup bersahaja. Apa yang anda akan fikir? Di sini, saya senaraikan pemikiran yang mungkin ada:-

"Ustaz ni buang tebiat ke?"
"Rock r ustaz ni"
"Ustaz ni sesat ni"
"Weh,biar betul ni"

Mari, kita berkongsi sebuah cerita?
Kisah yang berlaku di Turki, seorang ahli sufi yang bernama Nuruddin Khoji menunggang keldainya menuju ke sebuah perkampungan. Penampilannya tepat sebagai ahli sufi dengan mengenakan jubah, serban, dan lain-lain lagi. Menjelang saat tiba di kampung, para penduduk pun berkata "Oh, ahli Sufi, Wali Allah, Ahli Sufi". Kemudian, Nuruddin Khoji ini turun dari keldainya, lantas bertanya "Wahai saudaraku, apakah yang dimaksudkan dengan Ahli Sufi?". Salah seorang penduduk menjawab "Kerana engkau berjubah dan berserban". Lantas, Nuruddin Khoji terus membuka serbannya dan memakaikan serban kepada keldainya. Beliau pun membalas "Sekarang keldai ini ahli sufi".

Jubah putih menampakkan imej yang bersih :-)

Apa ibrahnya para sahabat? Bagi saya, seorang muslim dan mukmin wajib mempunyai penampilan yang baik dan bersih, kerana Allah amat sukakan hamba-Nya yang menjaga kebersihan. Tetapi, penampilan bukanlah kayu pengukur terhadap tahap taqwa dan iman yang sebenar. Jangan dipandang mereka yang berpakaian biasa seperti orang awam, kerna mungkin ilmu dan fikrahnya lebih dari mereka yang berpenampilan seperti para ilmuwan agama. Bagi saya, sebaik pakaian adalah pakaian "TAQWA".

Ini kerana firman Allah s.w.t:-
"Wahai anak cucu Adam! Sesungguhnya Kami telah menyediakan pakaian untuk menutupi auratmu dan untuk perhiasan bagimu. Tetapi pakaian takwa itu adalah lebih baik. Deminkianlah sebagai tanda-tanda kekuasaan Allah, mudah-mudahan mereka ingat" -Al-Araf -7:26"

Saya suka melihat mereka yang thabat dan siqah dengan mengikuti Rasullah s.a.w dengan mengenakan pakaian yang mengikuti sunnah, tetapi kita tidak boleh sempitkan pemikiran dan "rigid" dengan penampilan, kerana tahap ukuran ketaqwaan seseorang bukan dengan pemakaian, tetapi dengan IMAN. Akhir kalam, mari gosok pakaian "TAQWA" kita? Usah biar ia renyuk, kelak di kemudian hari kita yang remuk. Wallahualam :-)


0 komen:

Profesion Daie

Profesion Daie
Sungguh Kacak dan Bergaya.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP