Sekadar perkongsian

Tuesday, October 26, 2010

Assalamualaikum.Sekadar renungan bersama. Isi post kali ini diambil dari Facebook. Isinya masih sama, cuma saya menukar penggayaan bahasa agar kita sama-sama lebih mengingati teladan di sebalik kisah ini. InsyaALLAH (^^,)

Dengan Nama ALLAH yg Maha Pemurah lagi Maha Pengasih.Bayangkan benda ini berlaku pada anda.Suatu hari pada masa Sembahyang jumaat yang di hadiri oleh lebih kurang 1,000 jemaah.Tiba-tiba masuk dua orang lelaki yang menutupi seluruh tubuhnyer dgn pakaian hitam..Tak nampak apa cuma dua biji mata and membawa mesin gun.

lalu salah seorang lelaki tu bertempik "

"Sesiapa yang sanggup MATI kerana ALLAH sila berdiri di tempat kamu"

Selepas mendengar amaran lelaki itu maka segeralah bertempiaran lari para jemaah itu utk menyelamatkan diri....

Daripada jumlah yang 1,000 tadi tu hanya tinggal lebih kurang 40 orang sahaja yang masih berdiri di tempat masing-masing termasuk Pak Imam tu.Lelaki yang bertempik tadi segera membuka tutup mukanya lalu melihat ke arah Pak Imam sambil berkata:

"Ok Pak Imam, saya dah halau SEMUA yang hipokrit, sekarang bolehlah Pak Imam mulakan sembahyang Jumaat"

Lalu kedua lelaki tersebut berpaling dan meninggalkan jemaah..

Bagaimana? Adakah anda rasa lawak dgn cerita di atas. selain terhibur?

Muslimin, Muslimat.Fikirkan sebentar

"Lawak kan, dari 1,000 org yg mengaku dia Islam hanya 40 yg betul-betul BERIMAN"

"Lawak kan berapa banyak manusia yang mudah lupakan ALLAH bila menghadapi bahaya...kedua lelaki hanya membawa mesin-gun.dia tak kata pun nak bunuh..tapi generasi skrang..amat lemah..baru kena ugut terus lari lintang pukang..lupa yg dia tak sembahyang jumaat lagi"

"Lawak kan, ada juga yang agamanya cuma seminggu sahaja.. tu pun bila time sembahyang jumaat..tunjuk muka kat org kampung.. ada tu lagi dashyat setahun 2 kali aje..bile time sembahyang raya"

"Lawak kan, ramai orang percaya kepada gosip dan apa yang di tulis oleh surat khabar daripada apa yang tercatit dalam al Quran"

"Lawak kan, berapa ramai yg percaya dunia hanya sementara, akhirat adalah tempat yang kekal, tapi berlumba-lumba mengejar dunia"

"Lawak kan, kita boleh bersembang dgn boyfriend atau girlfriend berejam-rejam tapi nak berdoa kepada ALLAH alahai..tak cukup masa"

"Dan lebih lawak lagi, bila kita boleh post banyak thread atau note yang berunsur lawak jenaka dan lucah kesemua tempat tapi merasa berat nak berkongsi dan nak hantar artikel2 yang berunsur agama Lawak kan???"

Kenapa? gelak tu kan realiti.. Tapi yg paling lawak sekali. Berapa orang yang lepas baca benda ni akan sampaikan kat orang lain. Berapa orang yang akan buka thread ni untuk luangkan masa membaca?berapa banyak??

Minta maaf, saya tidak ingat hadis no berapa, tapi inilah skala yang akan menjejaki syurga-Nya:-

Setiap 1 ribu : 999 ke Neraka dan 1 saja ke Syurga!!

Dan yang penting sekali, berubahlah kita dalam menjadi yang satu ini. Tidak susah, buat apa yang Allah s.w.t suruh, ingkar dengan apa yang Syaitan suruh.

InsyaALLAH, perubahan ini dimulakan dengan niat hanya untuk-Nya, dan diakhiri dengan,

Assalamualaikum.
Dengan itu, sehingga berjumpa lagi.
Shah Redza Rosli.
rshahredza.blogspot.com



1 komen:

AHMAD SYUKRY MOHAMED said...

nice sharing shah...
kalau lelaki tadi bwk mesin-gun kat masjid teras jernang ni...
berapa rmai agaknya yang tinggal...
hehe.

nice!

Profesion Daie

Profesion Daie
Sungguh Kacak dan Bergaya.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP